Basiscursus

Om aan IPSC-wedstrijden te kunnen deelnemen heb je een NPSA-licentie nodig. Deze licentie krijg je na het met goed gevolg doorlopen van de NPSA-basiscursus.

 IPSC is een zeer dynamische schietsportdiscipline, waarbij snelheid een grote rol speelt. In de basiscursus besteden we daarom aandacht aan de basisschiettechniek, maar vooral aan het veilig kunnen uitvoeren van alle handelingen die nodig zijn voor een verantwoorde deelname aan de IPSC-wedstrijden.

De basiscursus duurt twee dagen. Op de eerste dag oefen je met name veiligheid en schietvaardigheid, gevolgd door een examen. Op de tweede dag gaan we nader in op situaties die je kunt tegenkomen op wedstrijden.

Na het met goed gevolg doorlopen van de basiscursus krijg je een voorlopige licentie, waarmee je aan Nederlandse IPSC-wedstrijden mee kunt doen. Wanneer je drie van je eerste vier wedstrijden veilig geschoten hebt wordt de licentie definitief en mag je ook deelnemen aan buitenlandse wedstrijden.

 

Wat moet je kunnen voor de basiscursus?

We verwachten dat een deelnemer aan de basiscursus bekwaam is in de omgang met zijn wapen, zowel qua bediening als qua veiligheid. Een voldoende mate van schiettechniek is eveneens een vereiste. Je hoeft geen ervaring te hebben met specifieke IPSC-technieken, zoals bijvoorbeeld het trekken van het wapen uit een holster. Je krijgt hierover uitleg op de basiscursus. Indien er op jouw vereniging geen NPSA-leden zijn die je dit veilig kunnen leren raden we je af om hier zelf mee te experimenteren, zodat je jezelf geen verkeerde techniek aanleert.

 

Wat heb je nodig voor de basiscursus?

IPSC Handgun

 • Voor IPSC geschikt wapen (minimaal kaliber 9 mm) op eigen verlof
 • Twee of drie magazijnen of speedloaders (revolverschutters ook minimaal twee sets dummy patronen)
 • Een stevige voor IPSC geschikte riem
 • Een voor IPSC geschikt holster
 • Twee of drie voor IPSC geschikte magazijnhouders
 • Veiligheidsbril en gehoorbescherming
 • 150 tot 200 patronen per cursusdag
IPSC Rifle

 • Voor IPSC geschikt wapen op eigen verlof
 • Twee of drie magazijnen
 • Een stevige voor IPSC geschikte riem (optioneel voor IPSC Rifle, maar wel aangeraden)
 • Twee of drie magazijnhouders (optioneel voor IPSC Rifle, maar wel aangeraden)
 • Veiligheidsbril en gehoorbescherming
 • 150 tot 200 patronen per cursusdag

Tip: begin simpel. Naarmate je meer ervaring hebt met IPSC weet je beter wat je wilt en kun je je uitrusting altijd nog aanpassen of uitbreiden. Heb je niet de juiste spullen, of twijfel je aan de geschiktheid er van, neem dan even contact met ons op, via info@ipsc.nl. We helpen je graag verder.

 

Inschrijven voor de basiscursus

Wil je meedoen met de basiscursus? Meld je dan aan voor een cursus. Er is momenteel wel veel vraag naar de basiscursussen. Hou er dan ook rekening mee dat de wachttijd om deel te kunnen nemen kan oplopen tot meerdere maanden. Je kan je aanmelden via info@ipsc.nl (onder vermelding van je naam en je telefoonnummer), want bij voldoende belangstelling kan er mogelijk een extra cursus worden georganiseerd. Geef hierbij wel duidelijk aan of je interesse hebt in IPSC Handgun of in IPSC Rifle.

 

Kosten

Het verschuldigde cursusgeld voor de tweedaagse cursus is € 100,-. Als je slaagt voor de cursus zal je NPSA-lid worden. Het NPSA-contributiejaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. De contributie voor 2019 is vastgesteld op € 70,-. Op het moment van lid worden zal de verschuldigde contributie, rekening houdend met het moment dat je de cursus gedaan hebt, naar rato in rekening gebracht worden voor het resterende jaar. Daarnaast zal er eenmalig € 25,- administratiekosten in rekening gebracht worden.